Get Adobe Flash playerVandaag brengt het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een rapport naar buiten over de interactie tussen kruiden en geneesmiddelen. NPN, de brancheorganisatie voor voedingssupplementen, waaronder kruidenpreparaten is al langer met RIVM en NVWA in contact over deze interacties.

Dat kruiden, maar ook voedingsmiddelen zoals grapefruit, een interactie kunnen hebben met geneesmiddelen is al heel lang bekend. NPN heeft daarom een lijst met waarschuwingsteksten die zij aan bedrijven adviseert te vermelden op de verpakking. Daarbij is gekeken naar de praktische relevantie. Zo hebben producten met Sint-Janskruid verplicht op de verpakking staan dat het de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden en adviseert NPN op producten met ginkgo biloba te vermelden dat het een interactie geeft met antistollingsmiddelen. Deze kruiden ontlenen hun werking aan interactie met
bepaalde systemen in het lichaam, vaak dezelfde als waar geneesmiddelen op ingrijpen.

NPN wil benadrukken dat de risico's waarover gesproken wordt, receptplichtige geneesmiddelen betreft. De informatievoorziening moet in eerste instantie bij het verstrekken van het geneesmiddel liggen. Daarnaast zijn waarschuwingen op de verpakkingen een goede aanvulling. Als je geneesmiddelen slikt is het goed omook het gebruik van kruidenpreparaten aan je arts te melden.

Andersom zijn er ook interacties bekend. Zo kan gebruik van medicijnen ertoe leiden dat belangrijke voedingsstoffen minder in het lichaam opgenomen worden. Een geneesmiddel voor diabetici, metformine, bijvoorbeeld remt de opname van diverse vitamines. En de cholesterolverlagende statines kunnen een tekort aan co enzym Q10 geven met spierpijn als gevolg.
Aanvulling van die voedingsstoffen kan gezondheidswinst voor de patiënt opleveren. Belangrijk genoeg om ook daar aandacht voor te hebben.

Copyright © 2021 by Aurora voor Persoonlijke Ontwikkeling.

All Rights Reserved.