Zomer 2011. Samen met mijn man en zoon dobber ik op onze nieuwe boot de Avalon ergens op de Zuid-Hollandse wateren. Het is een van de schaarse zonnige momenten en we genieten dan ook volop. Een van de voordelen van vakantie vieren op het water is de stilte en de gemoedelijkheid onder de andere vakantievierders.  Ik geniet van het vriendelijk groeten en van de vanzelfsprekendheid waarmee mensen in de havens elkaar spontaan helpen bij het aanleggen.

Een van de andere voordelen van het varen is, dat er momenten zijn dat ik tijd heb om te lezen. Ik had een paar boeken bij me van Jaap Hiddinga, een bijzondere man die schrijft over zijn spirituele ervaringen in de afgelopen jaren. Als therapeut en heler ben ik altijd op zoek naar nieuwe inzichten en kennis  om zo te blijven leren, groeien en ontwikkelen. Een van de passages in zijn boek trof mij omdat het zo mooi mijn gevoel verwoorde. Het ging over de rol van de therapeut  ten opzichte van je klant. Steeds weer voel ik een grote dankbaarheid jegens al die mensen die op mijn pad komen en die ik mag proberen te helpen hun balans weer terug te vinden. Ik ben me er van bewust dat in de manier waarop ik mensen mag behandelen, ik eigenlijk gewoon een mooi  kanaal mag zijn voor de helende, Goddelijke energie die uw zelfgenezend vermogen stimuleert. Zodat uw lichaam, geest en ziel weer met elkaar in balans komen en u verlichting en heling mag ervaren.

Jaap noemde ons helers wegwijzers. Geen grote ego’s, maar gewoon het bewustzijn hebben dat we allemaal bezig zijn met groeien en leren. Het mooie aan deze vergelijking vind ik dat je een wegwijzer kunt gebruiken op de manier zoals je hem nodig hebt. De ene mens weet na enkele keren de weg zelf te vinden en laat de wegwijzer los in de wetenschap dat hij er staat.

Een ander heeft de wegwijzer nog wat langer nodig en weer een ander vind dit baken een handig en fijn hulpmiddel op een groter deel van zijn pad. Op het water overigens, kun je niet zonder wegwijzers. Je vaart van de ene boei naar de andere. Ze hebben ook elke keer weer een andere betekenis, groene, rode en gele boeien heb ik gezien die onontbeerlijk waren bij het varen en navigeren van onze Avalon. Zo heb ik deze zomer praktisch veel geleerd en ook nagedacht over deze metafoor over wegwijzers en boeien!
Van een wegwijzer hoef je niet afhankelijk te worden maar je weet dat hij er altijd is en dat je er zo nodig gebruik van kunt maken. Mijn taak is uw wegwijzer te zijn. Zolang als u dat nodig acht. Gewoon een boei in het soms woelige water. En als u dat wilt laat ik u in liefde los en gaat u verder op uw eigen pad. In vertrouwen dat u een nieuwe wegwijzer vind als dat nodig is.

Angela